Agenda

Akhtamar

Praktijk voor Natuurgeneeskunde

De 4 natuurkwaliteiten

De 4 natuurkwaliteiten is een methode waarbij we de vier kwaliteiten uit de natuur gebruiken om dynamisch te kijken, te denken, te beleven en te voelen. Deze methode is toepasbaar op elke vakgebied. Het is voor jou persoonlijk of zakelijk in te zetten. Je krijgt door de 4 natuurkwaliteiten inzicht in jezelf én in je omgeving. Het maakt niet uit waar je werkt of wat je doet, of dat nu in de gezondheidszorg, het onderwijs, de zakelijke dienstverlening, thuis of bijvoorbeeld in de stervensbegeleiding, de relatietherapie of de yoga is. De methode is te gebruiken als een dynamische persoonlijkheidstypering voor managers, leidinggevenden en HR. Om de mensen in je team beter te begrijpen, onderling begrip te kweken en het ziekteverzuim te reduceren. Kortom iedereen die zichzelf en/of zijn vakgebied dynamischer en inzichtelijker wilt maken, kan deze methode leren en toepassen

Wat is deze methode?

Er zijn krachten werkzaam in de natuur. Deze krachten worden de vier natuurkwaliteiten genoemd en werden al zo’n 23OO jaar geleden door de oude Grieken beschreven.

Deze krachten zijn: Warm, Koud, Droog en Vocht. Ze laten zien hoe alles met alles verbonden is. Met behulp van de 4 natuurkwaliteiten is het mogelijk jezelf en de wereld beter te begrijpen. De natuurkwaliteiten Warm en Koud geven balans in actie en rust. Doe ik iets wel of niet, reageer ik altijd direct of wacht ik af? De natuurkwaliteiten Droog en Vocht geven balans in focus en ontspanning. Ben ik geconcentreerd of snel afgeleid, kan ik makkelijk hoofdzaak van bijzaak onderscheiden of loopt het meer door elkaar heen? Alle vier de kwaliteiten zijn ze even belangrijk en vormen een dynamisch geheel.

Voor wie?

Aangezien ik niet alleen een specifieke klacht behandel maar de hele persoon is het lastig om aan te geven voor welke symptomen je bij mij terecht kunt. Om toch een indruk te geven, kan ik wel een opsomming geven voor welke klachten mensen mij raadplegen.

Dat zijn mensen met:

  • chronische aandoeningen, zoals hoofdpijn en migraine, vermoeidheid, burn-out, huidproblemen, slapeloosheid, ontstekingen, reumatische klachten, nek- en schouderklachten, longproblemen, menstruatiestoornissen, overgangsklachten, spijsverteringsproblemen, allergieën.
  • psychische problemen, zoals depressie, rusteloosheid, angsten, gedragsstoornissen, trauma’s en vele niet begrepen klachten;
  • acute klachten zoals griep, blaasontsteking, keelontsteking en verstuikingen

Voor allerlei verschillende klachten, ongeacht je leeftijd, kun je bij mij terecht.