Agenda

Akhtamar

Praktijk voor Natuurgeneeskunde

De oorkaars-therapie

De oorkaars-therapie

De oorkaars-therapie is een oeroude therapie, oorspronkelijk afkomstig van de indianen uit het Zuiden van Noord-Amerika, waarbij het oor grondig “gereinigd” wordt.

Deze therapie geniet als een vorm van pure ontspanning (Anti-stress middel). Oorkaarsen worden toegepast als therapie voor allerlei oor-, neus-, keel-, en andere hoofdklachten.

Toepassing
De oorkaars vindt zijn toepassing bij: oorhygiëne, druk op het hoofd en oorpijnen, oorsuizingen, gehoorzwakte (acuut of door ouderdom veroorzaakt), sinusitis, migraine aanvallen, terugkomende hoofdpijnen,
aandoeningen van de bijholten, aktivering van de stofwisseling en de lympfestroom.

Werking
Tijdens het branden van de oorkaars zijn verschillende fasen in de werking ervan te onderscheiden. Dankzij het “schoorsteen-effect” ontstaat een lichte onderdruk in de uitwendige gehoorgang en een vibratie van de luchtzuil door de werking van de vlam.

Deze aangename warmte verhoogt de doorbloeding, activeert het afweersysteem en verbetert de werking van de lymfevaten. De damp van de verbrande kruiden trekt door het trommelvlies en bereikt het middenoor, het evenwichtsorgaan, het slakkenhuis en het orgaan van Corti. Voorts, via de buis van Eustachius, de mond-, keel-, neus- en bijholten.

Nadat beide oren behandeld zijn, wordt een rustperiode van 10- 15 minuten aangeraden. Deze rustperiode is ook nodig om beide evenwichtsorganen weer op dezelfde temperatuur te laten komen.