Agenda

Akhtamar

Praktijk voor Natuurgeneeskunde

Wat is fytotherapie?

Fytotherapie, of kruidengeneeskunde wordt al sinds vele eeuwen gebruikt om de gezondheid te verbeteren. Een kruid bevat vele verschillende geneeskrachtige stoffen. Al deze stoffen in een plant zorgen voor een evenwichtige en diepgaande werking. Kruiden hebben over het algemeen geen bijwerkingen. De klassieke (synthetische) medicijnen en de stoffen van kruiden kunnen onderling voor een interactie zorgen. Het is belangrijk dat je meldt tijdens het consult welke klassieke medicijnen je gebruikt.

Fytotherapie is voor vele aandoeningen inzetbaar. Zo zijn er kruiden die de spijsvertering verbeteren, het immuunsysteem verbeteren of kalmerend zijn.

In mijn praktijk pas ik een werkwijze toe welke op de 4 elementenleer (zie “natuurgeneeskunde”) en de humoraalpathologie (de leer van lichaamsvochten volgens Hippocrates) is gebaseerd. De keuze van de kruiden wordt bepaald door hun specifieke eigenschappen. Zo zijn er verwarmende, verdrogende, verkoelende en bevochtigende kruiden.

Fytotherapie kan in verschillende vormen worden toegepast. Bijvoorbeeld als thee, als tinctuur, als olie en ook in zalf. Door verschillende kruiden te combineren krijg je een individueel mengsel afgestemd op de klachten en constitutie (het complex van eigenschappen van lichamelijke en geestelijke aard) van jou als persoon.